Den 5 januari var det dags för parlamentsval i Bangladesh. Ett val som både det största oppositionspartiet och dess allierade valde att bojkotta. Valdeltagandet låg enbart på 22 procent, i jämförelse med 70 procent valet 2008.

 Valdagen präglades av kaos. Fall av oegentligheter rapporterades, hinduiska minoriteter attackerades, över 20 personer miste livet, det största islamistiska partiet underkändes av valmyndigheten och flera av ledarna för det största oppositionspartiet satt fängslade.

Efter valet deklarerade ledaren för det vinnande partiet Awami League att allt var i sin ordning, och att det var ett misstag av oppositionen att bojkotta valet. På goda grunder ifrågasattes valresultatets legitimitet, såväl i Bangladesh som i utlandet.

I Bangladesh finns fog för misstankarna om att den sittande regeringen med dess premiärminister Sheikh Hasina, har försökt påverka valutgången genom att utnyttja statliga institutioner. Det är ett av världens mest korrumperade länder och är en stor anledning till det politiska dödläget i dag.

Den bristande demokratiska traditionen har haft en betydande påverkan på ett annat plan. Vare sig Bangladesh Nationalist Party (BNP) eller Awami League (AL), de två största partierna, har deltagit i det parlamentariska arbetet i egenskap av oppositionspartier. På så sätt har den demokratiska processen inte fungerat som den ska.

Dessutom lyser den interna demokratin med sin frånvaro inom BNP och AL. Makten är koncentrerad till ledarna i de respektive partierna. I BNP är partiledarens son den mest inflytelserika personen jämte modern (partiledaren). Både Sheikh Hasina, ledare för AL, och Begum Khaleda Zia, ledare för BNP, har innehaft rollen som partiledare i drygt 30 år. De tycks vara mer intresserade av dynastibyggande, än att utveckla demokratin i Bangladesh.

Trots den politiska situationen och den omfattande korruptionen har landet utvecklats på flera plan under de senaste två decennierna. Den ekonomiska tillväxttakten har varit god. Medellivslängden har förlängts till cirka 70 år. Utländska investeringar har ökat. Landet är näst största exportör av textilprodukter efter Kina.

Men landet dras ändå med ofantliga problem. Även om fattigdomen har minskat under de senaste åren lever en tredjedel av befolkningen i fattigdom. Och fastän stora framsteg har gjorts på utbildningsområdet är närmare 40 procent av befolkningen över 15 års ålder analfabeter. Det finns bara tre läkare per 10 000 invånare. Dessutom är rättsäkerheten väldigt låg för den största delen av befolkningen.

Det osäkra läget efter valet kommer med säkerhet att ha en negativ inverkan på landets ekonomi och öka pressen på dess befolkning. För att förändra den nuvarande situationen krävs att en interimsregering införs för att övervaka att valet hanteras rätt och riktigt. Detta är något det internationella samfundet borde försöka påverka Bangladeshs regering till, för att landet ska kunna utvecklas till en sekulär, demokratisk stat med en positiv ekonomisk utveckling.

Muazzam Choudhury