Brist på yttrandefrihet och fria val?
Det är förbjudet att strejka i landet under undantagstillståndet men detta har inte förhindrat enstaka händelser av våld och upplopp. Fackföreningsledare löper risk att utsättas för negativ särbehandling både vad de gäller löner, förmåner, befordran och arbetsuppgifter. I den privata sektorn förekommer det att fackliga ledare skräms till tystnad med hot och våld. Detta tyder på att det inte råder yttrandefrihet i Bangldesh.
Valet i Bangladesh har präglats av våld.
Under valet som ägde rum i januari brandbombades över 200 vallokaler och minst 18 personer dödades. De döda är mestadels oppositionsaktivister som har skjutits ihjäl av polis. Hundratals bussar och andra fordon liksom vallokaler har stuckits i brand under flera veckor av oroligheter. Rädslan bland väljare för ännu mer våld och oro påverkar självklart folkets mod att våga yttra sig. Minst 150 personer har mist livet i våldsamheterna sedan valdagen spikades i höstas, och över 1000 oppositionsledare och aktivister har satts bakom lås och bom. Khaleda Zia, ledare för största oppositionspartiet BNP, sitter i husarrest.
Oppositionen bojkottade valet och detta resulterade till ett väldigt lågt valdeltagande. Våldet har gjort att EU och USA har vägrat att skicka valobservatörer. Det senaste året har varit det blodigaste i Bangladesh sedan befrielsekriget 1971 och analytiker varnar för att våldet kan komma att eskalera.
Idag anordnar ett flertal organisationer demonstrationer i fler amerikanska och europeiska städer till stöd för de fritänkare som fängslats och hotats i Bangladesh. Förhoppningsvis leder den internationella uppmärksamheten till att yttrandefriheten stärks och att de som opinionsbildar för en stark demokrati kan fortsätta göra detta!!
Källkritik:
http://www.svt.se/nyheter/varlden/vallokaler-attackerade-i-bangladesh
http://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-18-doda-pa-valdagen-i-bangladesh/
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/blodigt-val-i-bangladesh_8868696.svd
Jag har valt att använda några olika nyhetskällor som material för att se deras information och dra slutsatser från dagsaktuella händelse i landet. Jag har därför valt att använda både svt, dagens nyheter samt svenska dagbladet för att få en bred syn på helheten av nyhetsflödet kring valet och de rådande oroligheterna i Bangladesh.